Dördüncü yılında Kültür için Alan tarafından desteklenen Darağaç, bu seneki projenin en büyük ayağı olan 4. sergisi ile bu kez yaşadıkları mahallede daha fazla dönüşüm ve deneyimlemeye açık, kalıcı üretimlerin yer aldığı bir sergi sunmayı hedefliyor.
“Lüzum” sürecinde, lüzum ve kalıcılık temaları üzerinden üretimde bulunan 30 sanatçı ve 2 farklı çalışma grubu, Darağaç’ın mahalleli olarak dört yıldır karşılıklı biriktirdiği sözlü tarih arşivini mahalle belleğinde iz bırakan işlere dönüştürme fikrinden yola çıktı.
Lüzum izleyicilere; yarı kamusal yarı özel bir alan üzerinden gelişen bir ses ve görsel performansa eşlik eden bir yerleştirme, tipik mahalle geleneklerini farklı bakış açılarıyla ele alan dinamik performans ve yerleştirmeler, mahalle sınırları içerisinde uzun zamandır boş vaziyette duran duvarlar, atıl alanlar ve çürümeye terk edilmiş hurdaları kaynak olarak değerlendirerek tekrardan üretime dahil eden yapıtlar sunuyor.
“Lüzum”, sanatçı ve mekân ilişkisi, sanatçı ve içerisinde bulunduğu toplum ilişkisinde mekânın oluşturduğu zemin ve sanatçı üretimlerinin mekânda kalıcılığını odağına alıyor.
Sergi boyunca görme engelliler için Ebru Atilla tarafından rehberlik, Arzu Oto tarafından ise sesli betimleme yapıldı. Aynı zamanda sergi kitapçığı görme engelliler için Braille alfabesine çevrildi.
Emre Yıldız
“Darağaç Tabela Atölyesi”
Ahmet Yörük
“Somun Döngüsü”
Hasan Pehlevan
“İsimsiz”